Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   AMN: Apel la reconciliere

AMN: Apel la reconciliere

Victor Osipov, prim-vicepreşedinte AMN, a declarat astăzi, 11 ianuarie, că scandalurile apărute în partid după congresul ordinar din 12 decembrie 2009, deşi relevă existenţa anumitor probleme interne, nu trebuie să treacă în provocări şi ameninţări de secesionare a formaţiunii.

«Da, există probleme în cadrul AMN. Partidul trebuie reformat şi consolidat, trebuie schimbată imaginea formaţiunii. Cu ambiţii nu rezolvăm nimic. Trebuie căutate soluţii, asta cer de la noi azi organizaţiile teritoriale», susţine Osipov. Potrivit lui, lipsa de percepţie a acestei situaţii poate afecta nu doar AMN, ci şi imaginea coaliţiei de guvernare (Alianţa pentru Integrare Europeană), din care «Moldova Noastră» face parte. «Stabilitatea şi eficienţa AMN este necesară stabilităţii şi eficienţei AIE», a spus Osipov, cu referire la declaraţiile anterioare ale «desidentului AMN Nr.1», V. Untilă, şeful fracţiunii parlamentare a Alianţei «Moldova Noastră», care anunţa că, în cazul retragerii sale din partid, 16 organizaţii teritoriale se vor desprinde de la AMN.

Amintim că scandalul în AMN a fost provocat de procedaura de alegere a liderului formaţiunii. În timp ce vicepreşedintele AMN, V. Untilă, a pledat pentru votul secret, preşedintele în exerciţiu, S. Urechean, a insistat asupra votului deschis. În consecinţă, Untilă, urmat de alţi 18 delegaţi, a părăsit sala, contestând ulterior rezultatele congresului la Ministerul Justiţiei. V. Osipov a anunţat, în cadrul aceleaşi conferinţe de presă, că Ministerul Justiţiei a lăsat fără decizie contestarea celor 18, pe motiv că problema în sine ţine de activitatea internă a partidului. În opinia lui Osipov, poziţia Ministerului Justiţiei «este una corectă» şi importantă prin faptul că «pune punct etapei de contestare a deciziei congresului, după care vom putea continua procedura de formare a aparatului de conducere al partidului şi de reformare a acestuia», spune prim_vicepreşedinteleAMN.

Întrebat dacă este adevărat că V. Untilă poartă negocieri cu alte partide în eventualitatea unei asocieri la acestea, Osipov a declarat că «nu asta este soluţia pe care ar trebui s-o caute V. Untilă», ci «reconcilierea şi soluţionarea în comun a problemelor cu care se confruntă partidul», remarcând ca prioritară scăderea capacităţii competitive a AMN pe piaţa politică, pentru care se face responsabil nu doar preşedintele partidului, dar şi vicepreşedinţii, şi Consiliile Politice Naţional şi Teritoriale.

Osipov susţine că «apelul la reconciliere, lansat de AMN, este o mâna întinsă celor 18 disidenţi, care urmează să aleagă ce e mai bine să facă: s-o accepte, ori s-o refuze. Decizia le aparţine».

Pentru ziua de mâine, V. Untilă a anunţat o conferinţă de presă, la care îşi va face publică decizia.

AMN este partidul care, pe durata a 12 ani de existenţă, s-a format prin asimilarea altor 13 formaţiuni politice. După ponderea numerică a organizaţiilor este cel mai reprezentativ. Dispune de 800 orgnizaţii teritoriale.